De aanpak van woninginbraken is een van de speerpunten van het Openbaar Ministerie (OM) BES in de bestrijding van criminaliteit.

In 2009 is in samenwerking met de politie en het Nederlands Forensisch Instituut een project gestart dat in de bestrijding van woninginbraken tot een hoger oplossingspercentage moet leiden. Hierbij is nadrukkelijk aandacht voor onderzoek naar DNA en vingerafdrukken. Hiermee wordt de pakkans van inbrekers enorm vergroot. 

Het Plaats Delict-management (voor het veiligstellen van sporen bij een inbraak) en de kwaliteit van de aangifte zijn ook factoren die hierbij een rol spelen. 

Het OM zal in 2013 strak blijven sturen op de nakoming van de afspraken en verplichtingen uit dit project. Hieraan zal bijdragen dat de recherchecapaciteit van de politie op de BES-eilanden in relatie tot begin 2011 op sterkte begint te komen en er dus meer opsporingscapaciteit ingezet kan worden om woninginbraken op te lossen en verdachten op te sporen.

Naast de aanpak van woninginbraken informeert het OM u ook graag over preventie, het voorkomen van woninginbraken, en wat u kunt doen om de politie te helpen.

  • Kijk kritisch naar uw eigen huis. Zijn er plekken waar het zicht slecht is, zoals een raam met een grote struik ervoor of een onverlichte porche? Zorg voor voldoende buitenverlichting en snoei wilde begroeiing; vaak wordt ingebroken aan de achterzijde. Denk bijvoorbeeld aan een schemer- of een bewegingsschakelaar.
  • Zorg voor licht en zicht!
     
  • Minder kans op inbraak met goed hang- en sluitwerk.
     
  • Ziet u verdachte personen in uw buurt, mensen die niet in uw buurt thuishoren en veel aandacht hebben voor woningen in de buurt, bel dan direct de politie. Let erop hoe ze eruit zien en in welke richting ze vertrekken, zodat u dit aan de politie kunt doorgeven. Noteer ook het merk en kenteken van het eventuele vervoermiddel. Het is van belang om zo snel mogelijk te bellen, immers een inbreker heeft slechts enkele minuten nodig om zijn slag te slaan en er vandoor te gaan. Door uw melding kan de politie snel ter plaatse zijn en de inbrekers oppakken. Liever tien keer voor niets gebeld, dan één keer te weinig!
     
  • Sluit ramen en deuren goed af, draai ze op het slot en berg de sleutels op, ook al bent u maar even weg.
     
  • Maak gebruik van tijdschakelaars op uw verlichting. Vaak verlaten mensen in de loop van de dag hun huis om pas in de avond terug te keren in een donkere woning. Dit terwijl verlichting in en om de woning juist kan helpen om inbraken te voorkomen.
     
  • Zorg dat u geen grote hoeveelheid geld in huis hebt.
     
  • Berg waardevolle papieren en sieraden goed op in een kluisje of huur bijvoorbeeld een bankkluisje.
     
  • Plaats waardevolle spullen zoals laptops en dure telefoons, maar bijvoorbeeld ook uw handtas en autosleutels, uit het zicht van voorbijgangers.
     
  • Registreer en fotografeer uw kostbare bezittingen. Noteer merk, type en serienummer van laptops, tablets, iPad’s, telefoons, tv’s enz. Dit kan de politie helpen uw bezittingen terug te vinden!

Zorg dat er geen hulpmiddelen bij uw huis staan waarmee inbrekers naar binnen kunnen klimmen. Zet vuilcontainers en ladders weg.