De officier van justitie in opleiding (OiO) is de meest veelzijdige, grondige en uitdagende opleiding binnen het Openbaar Ministerie. De kandidaten worden voor de duur van de opleiding geplaatst op een van de parketten in Curaçao, Sint Maarten of Bonaire, Sint Eustatius en Saba. De opleiding leidt binnen minimaal twee (2) jaar tot maximaal drie (3) jaar op tot 'substituut officier van justitie' en beslaat een aantal opleidingsperioden.

Bij aanvang van de opleiding krijg je eerst een introductie op het parket en volgt er een korte opleidingstraject bij een Nederlands parket en zal het zittingsvaardigheidsbewijs gehaald moeten worden. Daarna wordt bij het toegewezen parket een basisopleiding gevolgd. Afhankelijk van de door de kandidaat reeds opgedane werkervaring bestaat de opleiding vervolgens uit meerdere stages bij onder andere het Gemeenschappelijk Hof van Justitie en politie. Tot slot volgt de OiO een deel van de opleiding bij een ander parket in de Caribische regio. Tijdens de opleiding worden verschillende cursussen aangeboden die passen bij de ontwikkelbehoefte van de OiO.

Na het afronden van iedere opleidingsperiode van de opleiding vindt een beoordeling of evaluatie plaats aan de hand van tevoren vastgestelde criteria. Indien alle onderdelen met succes worden afgerond, volgt een benoeming tot 'substituut officier van justitie' voor de duur van minimaal één (1) jaar en plaatsing bij parket Sint Maarten.

In de informatiebrochure wordt nader ingegaan op het opleidingsprogramma en de selectieprocedure. Er is ook een filmpje waarin een korte samenvatting wordt gegeven.