Het Gerecht in Eerste Aanleg van Bonaire heeft op 16 februari 2023 twee mannen veroordeeld voor poging doodslag en openlijk geweld.  Het gaat om de 19-jarige J.R. en de 33-jarige H.A.C. Beide mannen waren betrokken bij een vechtpartij in de Kaya Grandi, waarbij het slachtoffer ernstige verwondingen opliep, waar   hij nog steeds last van heeft en daardoor niet kan werken.


In de vroege ochtend 14 oktober 2022, vond er vechtpartij plaats tussen vier mannen in de Kaya Grandi. De aanleiding van deze vechtpartij was onduidelijk, maar de betrokkenen hadden allemaal veel alcohol gebruikt. De beelden van deze vechtpartij werden veelal gedeeld op social media, wat zorgde voor een gevoel van verontwaardiging en onveiligheid bij de bevolking van Bonaire.

De twee halfbroers, 19-jarige J.R. en 33-jarige H.A.C., werden verdacht van poging doodslag en openlijk geweld. Het slachtoffer werd meerdere malen tegen zijn hoofd geschopt en kan door de opgelopen verwondingen nog steeds niet werken.

Beide mannen zijn veroordeeld voor poging tot doodslag. De 19-jarige J.R. werd veroordeeld tot 18 maanden jeugddetentie waarvan een groot deel voorwaardelijk met een proeftijd van twee (2) jaar. Onderdeel van dit vonnis is ook toezicht van Reclassering, het volgen van een alcohol en geweld preventie training en eventuele behandeling bij het Mental Health Caribbean (MHC). De 33-jarige H.A.C. is veroordeeld tot vijf (5) jaar gevangenisstraf. Hij heeft inmiddels hoger beroep ingesteld tegen deze uitspraak.

Het Openbaar Ministerie hoopt dat deze uitspraken een preventief effect zullen hebben om dergelijk  ‘zinloos geweld’ te voorkomen en dat de bewoners van Bonaire zich veiliger kunnen voelen.