Wat is mensensmokkel?

Mensensmokkel is het illegaal begeleiden of vervoeren van personen naar een ander land of op andere wijze behulpzaam zijn bij het verschaffen van toegang tot, doorreis door dan wel vertrek uit een land over zee of in de lucht. Ook het verschaffen van verblijf aan illegale vreemdelingen valt onder mensensmokkel (geregeld in artikel 2:154 van het Wetboek van Strafrecht).

Mensensmokkel is voor onze (ei)landen een steeds terugkerend onderwerp door illegale immigratie, mislukte reizen met de dood als gevolg en mensenhandel. Vaak zoeken migranten hun soelaas bij mensensmokkelaars die de voorgenomen reis onder levensgevaarlijke omstandigheden organiseren. Daarbij komt het voor dat de migranten slachtoffers kunnen worden van beroving, oplichting, afpersing en/of uitbuiting. Naast personen kunnen goederen gesmokkeld worden die grote uitdagingen met zich brengen voor onze rechtshandhaving, zoals drug, wapens en/of dieren.

Gelet op het ondermijnend karakter van het fenomeen mensensmokkel, de risico’s op verdrinking en de omstandigheid dat mensensmokkel vaak wordt opgevolgd door mensenhandel, heeft mensensmokkel prioriteit in de opsporing en vervolging.

Hoe kun je zien of iemand slachtoffer is van mensensmokkel?

Helaas is dat niet makkelijk te zien aan een persoon. Bovendien is de staat hét slachtoffer van mensensmokkel. Mensensmokkel is een misdrijf tegen het openbaar gezag van een land want de betrokkenen doorkruisen de migratiewetgeving. Er zijn grote verschillen tussen mensenhandel en mensensmokkel.

Mensenhandel is een misdrijf tegen de menselijkheid, de persoonlijke vrijheid van personen en doorkruist de persoonlijke integriteit van een individu. Mensensmokkel is altijd grensoverschrijdend: personen steken een grens over naar een ander land. Bij mensenhandel hoeft er geen sprake te zijn van een grensoversteek: de slachtoffers kunnen ook ingezetenen zijn.  Bij mensensmokkel is de relatie tussen de migranten en smokkelaar in het begin vrijwillig. Bij  mensenhandel is er sprake van een onvrijwillige relatie. Bij mensensmokkel is een organisator behulpzaam aan degenen die de grens willen oversteken: het initiatief ligt  bij de migrant. Bij mensenhandel is er sprake van dwang vanuit een werkgever of handelaar: het initiatief ligt bij dader. Bij mensensmokkel heeft de migrant beslisvrijheid om gesmokkeld te worden en bij mensenhandel is er geen keuzevrijheid en ook geen bewegingsvrijheid voor het slachtoffer.

Wat doet het Openbaar Ministerie (OM) tegen mensensmokkel?

De belangrijkste taak van het OM is het vervolgen van mensen die strafbare feiten plegen op het gebied van mensensmokkel. Een ieder die op enigerlei wijze betrokken is geweest bij de organisatie van het overbrengen van een persoon naar Curacao wordt vervolgd voor mensensmokkel. Het OM heeft officieren van justitie en een team dat zich richt op mensenhandel en mensensmokkel. Het OM wil op deze manier de strijd tegen deze vormen van criminaliteit versterken. Naast het behandelen van strafzaken, werkt het OM ook op beleidsniveau aan de bestrijding van mensenhandel en mensensmokkel. Ze dragen bij aan bewustwordingscampagnes van de Taskforce Mensenhandel en het Actiecentrum Ondermijning Curaçao (ACOC).

Als je vermoedt dat iemand betrokken is bij mensensmokkel meld dit dan! Bel in geval van nood de politie via 911, of bel de anonieme tip lijn van de politie op 108.