Willemstad – Op woensdag 14 september heeft het Gerecht in Eerste Aanleg drie (3) personen veroordeeld tot het volgen van een verkeersveiligheid training. De veroordeelden hadden zich schuldig gemaakt aan het rijden door rood licht, waarna een verkeersongeval ontstond. Een persoon heeft onder invloed van alcohol gereden. Naast de leerstraf werd aan degene die onder invloed van alcohol reed een geldboete opgelegd. Ook is hij zijn rijbewijs tijdelijk kwijt.

Het Openbaar Ministerie (OM), de Reclassering en Vereniging Veilig Verkeer Curaçao hebben de handen ineen geslagen om deze training op te zetten. Deze training bestaan uit 5 sessies van 2 uur, waarin de deelnemers onder leiding van coaches aandacht besteden aan gedragsregels in het verkeer, de verantwoordelijkheid van de verkeersdeelnemer en de consequenties van verkeerd rijgedrag.

De training is niet vrijwillig. Als de deelnemers niet volledig meedoen aan de training, of deze niet met goed gevolg afronden, dan zullen ze alsnog een vervangende straf krijgen.

Het OM is zeer tevreden dat deze training is opgezet. Uiteindelijk heeft zowel de maatschappij als de overtreder veel meer aan een cursus die gericht is op het voorkomen van onveilig verkeersgedrag, dan aan een werkstraf of geldboete.

Het OM zal samen met Reclassering en Vereniging Veilig Verkeer Curacao de trainingen evalueren. Het is de verwachting dat het OM vaker een leerstraf in zal zetten om de verkeersveiligheid te verbeteren.