SINT EUSTATIUS - Gisteren, dinsdag 5 oktober 2021 is een hoofdagent van politie door het Gemeenschappelijk Hof van Justitie op Sint Eustatius veroordeeld voor mensensmokkel en valsheid in geschrifte.

De betrokken medewerker had een vrouw uit de Dominicaanse Republiek naar Sint Eustatius laten overkomen. Hij heeft haar aanvraag bij de IND geregeld waarin hij had aangegeven dat er sprake was van gezinshereniging tussen hem en haar. Dat bleek na onderzoek niet juist te zijn. Uit het onderzoek is naar voren gekomen dat van gezinshereniging in het geheel geen sprake was. De verdachte politieman had als neventaak vreemdelingentoezicht met de specifieke taak om vreemdelingen uit te zetten. Van hem mocht dan ook verwacht worden dat hij op de hoogte was van de immigratieprocedures en regels.

De rechter heeft de politieman veroordeeld tot een gevangenisstraf van negen maanden waarvan drie maanden voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar. Er werd met de veroordeling rekening gehouden met de consequenties voor de betrokken politieman.

Het opsporingsonderzoek, onder leiding van het OMBES, werd verricht door de Rijksrecherche die onderzoek doet naar strafbare feiten door overheidsambtenaren, waaronder de politie.  Vanaf vorig jaar is de Rijksrecherche permanent aanwezig op Caribisch Nederland (Bonaire, Sint Eustatius, Saba) met als standplaats Bonaire. Wilt u meer weten over de Rijksrecherche? Ga dan naar de website www.rijksrecherche.nl