Op woensdag 6 maart 2024 en vrijdag 8 maart 2024 verschenen 9 verdachten voor het Gerecht in Eerste Aanleg in het overkoepelende onderzoek Crow. Ze worden o.a. verdacht van betrokkenheid bij grootschalige internationale drugshandel via de haven van Curaçao

Het uitgevoerde onderzoek door het Recherche Samenwerkingsteam (RST) onthulde verontrustende patronen van georganiseerde criminaliteit en drugssmokkel in de haven, waarbij elke verdachte een belangrijke rol had.

Het onderzoek heeft laten zien dat de verdachten als een geoliede machine gedurende langere tijd heeft samengewerkt bij de in- en uitvoer van grote hoeveelheden verdovende middelen. De officier van justitie rekende op zitting voor dat het in totaal om een hoeveelheid cocaïne ging met een straatwaarde van meer dan 100 miljoen euro/200miljoen NAF. Het Openbaar Ministerie heeft op zitting aangegeven dat getracht zal worden het verdiende geld op een later moment van de verdachten te ontnemen, omdat misdaad niet mag lonen. 

Het onderzoek heeft laten zien dat sprake was van een crimineel samenwerkingsverband dat op zeer ondermijnende wijze gebruik maakte van havenpersoneel. Medewerkers van de haven die de veiligheid en orde op de haven moesten waarborgen kwamen in dit onderzoek juist naar voren als corrupte medewerkers die grootschalige cocaïnehandel mogelijk maakten. 

Verschillende verdachten in dit onderzoek maakten gebruik van SKY-ECC telefoons. De ontsleutelde communicatie van deze telefoons gaf het onderzoeksteam een inkijk in het criminele leven van deze verdachten. De berichten gaven een duidelijk beeld van het reilen en zeilen van deze groep verdachten en bracht nog meer drugstransporten in beeld. 

Het Openbaar Ministerie van Curaçao benadrukt haar vastberadenheid om op te treden tegen georganiseerde drugshandel en zal verdere stappen ondernemen om de verdachten verantwoordelijk te houden voor hun daden. 

De officier van justitie eiste voor in- en uitvoer van verdovende middelen, voorbereidingshandelingen daartoe en het voorhanden hebben van een automatisch vuurwapen straffen tussen de 5 en 15 jaar voor de verschillende verdachten.